Bemutatkozunk

Egyesületünk 2012 óta működik. Célunk a látássérült személyek életminőségének javítása és a társadalmilag sérülékeny csoportok esélyegyenlőségének és beilleszkedésének támogatása. Az élet minden területét érintően törekszünk arra, hogy előmozdítsuk az érintettek érvényesülését a mindennapokban.

A társadalmi integráció alapja a kölcsönös megismerés és elfogadás, ezért olyan közösségi tereket teremtünk és programokat szervezünk, ahol az ép és sérült emberek találkozhatnak, a közös élmények megszerzésével hozzájárulunk a sikeres ön- és kölcsönös megismeréshez. Hisszük, hogy a társadalmi prekoncepciók lebontásának leghatékonyabb eszköze, ha az emberek állapotuktól függetlenül egyaránt tesznek azért, hogy a szánalom, sajnálat helyett a megismerés és tolerancia kerüljön előtérbe.

Az elmúlt időszak főbb eredményei:

  • Interaktív fogyatékosügyi szemléletformáló programunkkal számos rendezvényen vettünk részt meghívottként, többek között a XVI. Budapesti Nemzetközi Vásáron, a 7. és 8. Fenntarthatósági Napon, valamint a Hegyvidéki Napokon (2013 – 2015).
  • Munkaerő-piaci tevékenységünk keretein belül lebonyolítottuk „Munka-KÉPESkönyv” nevű, álláskereső fogyatékkal élőknek szóló képzési programunkat. Emellett több szervezet és cég munkatárs-toborzásában vállaltunk szerepet. Fentiekkel eddig 26 ügyfelünk sikeres elhelyezkedésében működtünk közre.
  • Saját szervezésű kulturális programokat bonyolítunk le. Két legjelentősebb eseményünk a Tavaszi Zsongás és a Vidám Táncos-zenés Karácsonyi Est, melyek neves művészek közreműködésével kerülnek megrendezésre, és fogyatékossági állapottól függetlenül minden érdeklődő számára tartalmas kikapcsolódást biztosítanak.
  • Létrehoztuk a LÁMPÁS (Látássérültek Mindennapi Problémáit Átfogó Segítő) klubot. Az önsegítő csoport második szériája idén augusztusban ért véget. A nyitott csoportban működő, 10 alkalmas széria egy-egy foglalkozásán 6-10 fő vesz részt.
  • Belföldi és külföldi kirándulásokat, csoportos színház- és múzeumlátogatásokat, szervezünk. E programjaink átlagos látogatottsága 15-20 fő.

A VTKE közérdekű önkéntesek fogadószervezete, önkénteseink száma folyamatosan bővül. Pozitív megerősítés számunkra, hogy – ügyfélként, önkéntesként és partnerként egyaránt- egyre többen csatlakoznak kezdeményezésünkhöz.